Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №3

З поглибленим вивченням іноземних мов

Тернопільської міської ради
Тернопільської області

Девіз навчального закладу: Ad angusta per augusta | Через труднощі до зірок

Кредо школи: «Освіта – скарб, праця – ключ до нього»

Наприклад:  школа
Випадкова світлина
Оголошення
Батькам майбутніх першокласників!

З 1 березня 2024 року розпочинається реєстрація у перший клас ТСШ № 3. Подати заяву можна на сайті https://school.isuo.org/
Детальніше про подачу заявок можна ознайомитися тут

Як парость виноградної лози, плекайте мову

09/11/2016

9 листопада, у День української писемності та мови, у Тернопільській спеціалізованій школі №3 I-III ступенів  з поглибленим вивченням іноземних мов було проведено День рідної мови «Мово рідна, слово рідне…». 

Воно розпочалося із написання шістнадцятого всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який відбувся на Українському радіо та став традиційним  ще з 2000-го року. Долучилися до цієї акції й учні та вчителі, які мали чудову нагоду з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Шендеровська Любов Василівна розповіла, що метою акції є не стільки перевірка грамотності, як єднання  усіх небайдужих навколо українського слова.  

Усі паперові листи із написаними диктантами адміністрація школи відправила на перевірку на Українське радіо  за адресою :Хрещатик, 26, Київ – 1, 01001.

Разом із педагогічним та учнівським колективами школи диктант писала і заступник директора Тернопільського  обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти кандидат філологічних наук  Когут Ольга Іванівна.  Вона  привітала усіх присутніх із таким вагомим святом українського народу і навела багато цікавих фактів про нашу мову. Зокрема, що українська входить до трійки найкрасивіших мов у світі та є другою за мелодійністю (після італійської), а найдавніша згадка про неї датується 858 роком. Також вона є однією з найпоширеніших мов у світі і за кількістю носіїв займає 26-те місце в світі. Ольга Іванівна зазначила, що чимало вживаних сьогодні українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури. Про це свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклоннецьких часів та значний слід у древньоіндійській мові — ведичному санскриті, джерела якого дійшли до нас з давнини у 5 тисяч років.

У цей день зі шкільного радіорупора лунала радіогазети «Мова – духовне багатство народу», які  підготували учні старших класів під керівництвом своїх вчителів української мови та літератури. Уся школа насолоджувалася звучанням  віршів відомих поетів про українську мову, які закликали її любити та плекати.  

Учні та батьки прикрасили класи і коридори школи колоритними  стінгазетами, які відзначалися особливою творчістю. Серед них були такі: «Мово рідна моя, не мовчи»,  «Мова – душа народу», «Без мови нашої, юначе,  й народу нашого нема», «Кращої, ніж рідна, мови не буває», «Вічна твоя соловейкова мова», «О рідне слово, хто без тебе я?», «До рідного слова торкаюсь душею…». Діти дуже старанно виконали ці роботи і проявили себе справжніми патріотами, які добре знають історію заборон української мови, біографії відомих національних письменників та цікаві шляхи вивчення правопису.

Свято «Живи, рідна мово» організували вчителі-філологи ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Мужилівська Ольга Іванівна та Шендеровська Любов Василівна. У ньому взяли участь учні 5-11 класів. Мелодійні народні пісні заспівали гурти «Гроно» та «Тріо» (керівник Островський В.М.). Учень 10 класу Гутик Денис звертався до усіх словами  вірша-перестороги  «Українці мої!».Учні 6-Б класу та зразковий танцювальний колектив «Весняний подих» продемонстрували свою майстерність у виконанні запальних народних танців, продемонструвавши, що вони є українцями  і гордяться цим.  

«Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця. А особливо в такі неспокійні часи для нашої держави. І, звичайно, потрібно завжди пам’ятати слова В. Сосюрченка, що ми – «не останні з могікан», а «сини великого народу!»,- наголосила у підсумку дня  Шендеровська Л.В.

Замовити дзвінок

Запит відправлено. Ми обов'язково Вам зателефонуємо

×
×
×